28 Mart 2014 Cuma

13:28

                    

  Uçaklar günümüzde hayatımızı kolaylaştıran en büyük icatlardan birisi haline gelmiştir. ilk olarak planör tarzı yapılan uçaklar teknoloji geliştikçe her alanda kullanılabilecek düzeyde yeniden tasarlanmıştır. Günümüzde uçakları yolcu taşımacılığı, kargo taşımacılığı ve savunma sanayisinde gerek hücum için, gerek bilgi toplamak gibi bir çok değişik alanda kullanmaktayız. 

  Peki bu uçaklar nasıl havada kalabiliyor veya yol alabiliyor ? Uçak gibi devasa bir aracın havada nasıl kalıp ve ilerlediği hepimizin aklında soru işaretleri bırakmıştır elbet. İste  bu yazı da uçağın havada kalabilmesi için gereken gücün nasıl karşılandığı ve nasıl üretilip, kullanıldığını aktarmaya çalışacağım.

  Uçakların uçabilmesini sağlayan temel etken, basit olarak, uçağın kanatlarının alt ve üst kısımlarında meydana gelen basınç farkından ibarettir. Uçağın kanatları bu yüzden belli bir eğime göre imal edilir. Bu eğim sayesinde havadaki iki hava molekülü çiftinin, bir tanesi  kanatın alt tarafına göre daha uzun olan kanatın üst tarafından, diğeri ise üst kısıma göre daha kısa olan alt kanattan geçecektir. Bu yüzden üst kanattan geçen hava molekülünün yolu daha uzun olduğu için çiftine yetişebilmesi için daha hızlı yol alması gerekir. Hızı yüksek olduğunda basıncı azalacağından dolayı alt ve üst kanat arasında basınç farkı elde edilmiş olur ve böylece uçakların havada kalabilmesi sağlanır. 

  Bunun deneyini sizde kolayca yapabilirsiniz. Eğer elinize bir a4 kağıdı alıp bir kenarının ortasından tutun ve kağıda üfleyin, üflediğiniz yerde basınç düşeceği için kağıt da yukarıya yönelik bir şekilde havalandığını görebilirsiniz. Bir görsel ile  bu teorik bilgiyi destekleyecek olursak eğer aşağıdaki resim de prensibimizi açıklamada bize yardımcı olacaktır.



 Elimden geldiğince uçakların çalışma prensibini anlatmaya çalıştım. Bir sonraki yazım da ise uçaklarda kullanılan motor çeşitlerini anlatmaya çalışacağım. 
Konu hakkında eksiklerimi ve eklenmesi gereken bilgiler olduğunu düşünüyorsanız eğer, bunları belirtirseniz sizden sonra okuyan kişilere daha çok faydalı olabiliriz.


0 yorum:

Yorum Gönder