31 Mart 2014 Pazartesi

12:16
  Gelişen teknolojiyi, ve geliştirdikleri teknolojiyi kendi ürünlere  başarılı bir şekilde uygulayan dünya devi Alman otomobil markası auidi otomobil sevenlere her yeni modelinde daha rahat ve daha teknolojik bir sürüş keyfi sunuyor. Ürettikleri bir otomobil modelini de bir çok farklı cins olarak  (sedan, sportback, cabriolet vb.)  da piyasaya sunarak çoğu otomobil severlerin ihtiyacını karşılayabilmekte. 

 Peki dünya devi bu markanın ürettikleri otomobillerde  kullandığı ve kullanabilmek için bizzat kendisinin geliştirdiği teknolojiler neler ? Bu yazımızda bunlara değinmeye çalışacağız.

Otonom seyir kontrol sistemi:


 Adaptive Cruise Control (ACC) olarak adlandırılan bu teknolojik sistem otomotik olarak önünüzdeki araçla güvenli mesafeyi korumak için, aracınızın hızını öndeki araca göre uyarlar ve önünüzde ki aracı güvenli mesafe içerisinde takip etmenizi sağlar.Sistem trafik ışığı gibi, çevresel faktörlere karşı da duyarlı bir hale sahip. Sistem tüm çevreyi analiz ederek bunları bir bilgi tabanında depolamakta. Sürücüye ileriye dönük destek sunabilmek için bu bilgi tabanında ki bilgiler de daha sonra kullanılabiliyor. Aynı zamanda araçta bulunan gelişmiş MMI navigasyonu ile çalışan bu sistem seçilen rota doğrultasında daha sağlıklı bir araç seyri sunmakta.

Aktif şerit yardımı:


Artık Başka marka ve modellerin de sıkça kullandığı bu özellik bir çok audi modellerinde bulunuyor. Bu sistem aracın dikiz aynasının önüne  40 derecelik bir açı ile monete edilen bir kamera sisteminden ibaret. Bu sistem araç hızı saatte 65 km ye ulaştığında aktif seviye geliyor. Kamera ve kamera sisteminin yazılımı şerit işaretlerini ve aracın gitmesi için gereken yolu tanır ve buna yönelik sürücüye destek sunar. Eğer araç herhangi bir dönüş sinyali olmadan bir çizgiye yaklaşıyorsa otomatik sistem buna da müdahale edip aracı doğru şeride yönlendiriyor ve aracın herhangi bir savrulma riski varsa ona da müdahale edebiliyor.

Şerit değiştirme yardımı:


Auidi şerit değiştirme asistanı da bir çok audi modellerinde bulunuyor. Sistem yaklaşık saatte 30 km hızda iken devreye girmekte ve arabanın arka kısmında bulunan iki radar sensörüne sahip kamera sistemi, akan trafiği izleyip, gerekli şartlarda şeridi değiştirmesi için sürücüye uyarı vermesi prensibine dayalı.

Gece görüş asistanı:


Gece görüş asistanı aracın ön kısmındaki açıklığa 24 derecelik bir açı ile termal bir kamera yerleştirilme prensibine dayalı.Kızıl ötesi olarak çalışan bu kamera nesnelerden tarafından yayılan ısıyı, kamerada bilgiye dönüştürür ve sürücü eğer isterse bunları sürücüye yansıtır.

Park yardımı:

Bu özellik de artık diğer marka ve model araçlarda sıkça kullanılmaktadır. Audinin park yardımı sistemi ise ultrason ile çalışmaktadır.Araba da bulunan park sensörleri ile orta hızda giderken yolu tarama yapar ve sistem yeterli büyüklükte bir boşluk tespit ettiğinde direksiyonu tamamen devralarak işi tamamlar.

Pilot Sürüş:

Aslında buraya kadar anlattıklarımız günümüzde çok yaygın olmasa da kullanılabilen diğer araç ve modellerde de bulunabilen teknolojik yenilikler. Fakat Audi öyle bir sistem üzerinde çalışıyor ki, teknoloji ve otomobil dünyasında adeta bir devrim yapma yolunda ilerliyor. Sistemin adı Piloted Driving yani Pilot sürüş. Bu özellik ile arabayı ayağınıza kadar getirebileceksiniz. Diyelim ki iş yerinizden çıktınız ve otoparka gitmek yerine telefonunuzda ve arabanızda bulunan bir uygulama sayesinde, arabanızı arayıp ayağınıza kadar getirebileceksiniz. Arabanızı aradığınızda gelişmiş navigasyon sistemi ve pilot sürüş sistemi devreye girerek arabanızı içinde birisi olmadan ayağınıza kadar getirmek mümkün. Şimdilik nasıl olacağı ve ileride yaygın olarak kullanılıp kullanılamayacağı, veya ne kadar süre içerisinde yaygınlaşabileceği merak edilse de konumuza auidi nin yayınladığı bir video ile açıklık getirerek bitirelim.


0 yorum:

Yorum Gönder