4 Nisan 2014 Cuma

10:59

  Cep telefonları hayatımızı kolaylaştıran en önemli icatlardan birisi. Özellikle son zamanlarda çıkan akıllı telefonlar ile eskiden bilgisayarlar üzerinden yapılan işlemleri, uygulamaları bugun sürekli olarak yanımızda bulundurduğumuz akıllı telefonlarla çok kolay bir şekilde yapabiliyoruz. 
Fakat hemen hemen hepimizin dert yakındığı, ortak sıkıntılarından birisi de cep telefonlarının pilinin çabuk bitmesi. Hepimiz pilin yani sarjımızın bitmesi sebebiyle, önemli görüşmelerimizin yarıda kaldığı, telefonun en lazım olduğu anda şarj yetersizliği yüzünden sıkıntı yaşadığımız durumlarla karşı karşıya kalıyoruz. 

  Telefonlar ne kadar kadar akıllı olursa, ne kadar çok uygulama çalıştırırsak malesef sarj ömürleri de o kadar azalıyor. Teknolojinin bu kadar gelişmesine rağmen telefon firmaları malesef şarj süresi uzun gidecek bir batarya geliştirmiyorlar. 

  Telefon ile beraber gelen bataryaların ömrü en fazla 2500-2800 mAh oluyor.Bu açıktan faydalanmak istiyen bazı teknoloji şirketleri de uzun ömürlü bataryalar üretmiyor değil. S4 için 5800 mAh lık birextend yani genişleştirilmiş batarya üreten teknoloji şirketleri ilk başlarda fiyatları 90 $ gibi bir ücretle piyasaya sürseler de şimdilerde markasına göre değişiklik göstermesine rağmen bu rakan amazon da 30-40 $ a kadar düşmüş durumda.


  Tüm bu durumlara çözüm olacak bir çok fikir var tabi ki ortada. Fakat bir tanesi var ki oldukça iddialı gözüküyor ve üstelik bizim ülkemizden çıkan bir çözüm önerisi.

  Yıldız Teknik Üniversitesinde Makine Mühendisliği okuyan Ceyhun Derinboğaz, nanoteknoloji ürünü grafen maddesi ile telefon batarya ömrünü 4 e katlayan batarya üretti. Üstelik ürettiği bataryanın şimdilerde kullanılan lityum pillere göre 2 kat daha hızlı sarj olduğunu da iddia ediyor. 

  Patenti alabilmek için başvuruda bulunduğunu söyleyen genç yetenek,şimdilik piyasaya sürecek kadar  geliştiremediklerini ve pilin 10-15 kere şarj edilip, deşarj olduktan sonra pilin ömrünün azaldığını tespit ettiklerini de aktardı. Fakat bunu aşabileceklerini de aktaran genç yetenek yakında pilin dayanıklığını artırıp pil deformasyonu 1-2 yıla kadar uzatabileceklerini de iddia ediyor.

0 yorum:

Yorum Gönder